· 

A tökéletes kör

kör horgolás
kör horgolás

1. A legismertebb (sokszöges) kör

Egyszerű, gyors, rutinosan lehet szaporítani, csak egy gond van vele: sajnos látszik hogy nem kör, igazából sokszög. Van olyan minta szerintem , aminél kifejezetten zavaró .

 

A lényeg: Minden sorban emelkedik egyel a Rp szám, majd egy szaporítás követi.

8. (6 Rp, sz) x6

 

Ezt a sorozatot is lehet szépíteni, és a 2. verzióhoz hasonló kört kapunk, csak annyi a trükk, hogy minden második sorban előre tesszük a szaporítást. Azaz: 8. (sz, 6Rp) x6


2. A "finomított" kör

Követhető, csúsztatott szaporítással horgolt kör. Sokkal szebb, mint az előző változat, kevésbé ismert. bár kidolgozott mintákban gyakran találkozni vele.

 

A lényeg: minden páros sorban (2Rp, 4rp, stb plusz szaporítás) van csak változás az 1. verzióhoz képest:  az Rp sorozat közepébe tesszük a szaporítást. Vagyis a (4 Rp, sz) helyett : (2 Rp, sz, 2 Rp).

A képen látható sort folytatva a következő kör ez lesz: 

8. (3 Rp, sz , 3 Rp) x6


3. A tökéletes kör

Igazából a legbonyolultabb, ha nincs begyakorolva, vagy épp nem is látni az előző sor szaporításait, könnyű téveszteni. Viszont szép egyenletes kör. Mintákban, amigurumi leírásban szinte nem is találkoztam vele. De gondoltam itt a helye, mint tökéletes körnek. :)

 

A lényeg: spirálban halad a mintán végig a szaporítás, de csak az előző kör szaporítása után (szaporított szemekbe nem kerül újabb szaporítás). 

A Rp szám és a szaporítás szám (egyébként minden esetben) ugyanannyi, adott körökben.

8. (6 Rp, sz) x6 - a szaporítás az egység végére került, akkor a következő körben az elejére esik:

9. (sz, 7 Rp) x6 - innen csúszik tovább a szaporítás helye:

10. (2, sz, 6 Rp) x6 - stb... 

 

Bonyolult, alig használt érdekesség :D viszont szép mintát ad, ha más színnel vannak horgolva a szaporítások...

 


Kommentare: 0 (Diskussion geschlossen)
    Es sind noch keine Einträge vorhanden.


,,Csak az jutott eszembe, hogy némelykor milyen agyafúrtan megbonyolítjuk az életünket, amikor az gubancmentesen is elég érdekfeszítő lehetne." 

 

Jót nevettem ezen az idézeten, hát ezért horgolok csomózok varrok mindent össze, ami eszembe jut, hogy máshol ne kelljen :)